Programació amb Scratch

Programant amb Scratch hem pogut viure l’experiència de programar per blocs en un entorn molt visual i inuïtiu que ens ha permès explorar totes les utilitats i oportunitats que ofereix la web. Programar per blocs permet als infants desenvolupar el pensament computacional d’una manera molt visual i motivadora. L’alumne té l’oportunitat de crear les seves històries, videojocs i animacions. A més, permet compartir amb la resta del món les seves creacions.

Trobo que l’èxit de Scratch davant altres espais de programació és la seva interfície visual i la capacitat de poder realitzar des de programes molt senzills a programes molt complexos. També, perquè es troba traduït a una gran quantitat d’idiomes i disposa de múltiples tutorials per descobrir el programa de manera guiada.

Pots trobar una mica més d’informació sobre Scratch AQUÍ

Tot i que hem començat a utilitzar Scratch en aquesta assignatura, jo ja tenia experiència prèvia amb la programació per blocs, i en especial amb Scratch. Vaig començar a utilitzar el programa a 4t d’ESO a l’assignatura de tecnologia. Ens va servir per iniciar-nos en el pensament computacional. Posteriorment, vam utilitzar els coneixements adquirits i l’Scratch per dur a terme una sèrie d’activitats que englobava els diferents cursos de secundària.
En comptades ocasions he utilitzat Scratrch un cop acabada l’educació obligatòria.

Durant dues sessions hem intentat descobrir i aprofundir en la programació per blocs utilitzant Scratch. Per parelles vam escriure un programa amb allò que anàvem aprenent. El nostre programa consisteix en un peix «Swimi» que vol escapar d’un tauró que se’l vol menjar. L’usuari pot jugar utilitzant les fletxes del teclat per moure a en Swimi. El jugador té 3 vides i disposa de 30 segons per no ser menjat.

Pots veure el resultat a continuació:

Durant el confinament hem dut a terme un repte proposat per l’Eduard Muntaner titulat ‘Hack your window’. Consistia a fer una fotografia de la finestra de casa, eliminar el fons i modificar-lo mitjançant Scratch.

Pots veure el resultat a continuació:

Pots veure com està fet el programa amb el següent enllaç o amb les fotografies inserides: https://scratch.mit.edu/projects/370352509/editor/
Fer aquest programa m’ha servit per refrescar coneixements i per aprendre opcions que no havia utilitzat. Per exemple, mai abans havia utilitzat l’opció d’afegir sons dins un programa.
Hem tingut alguns problemes que hem hagut de solucionar mitjançant, principalment, prova i error. Alguns d’ells han estat:
  • En Swimi girava incorrectament quan es movia amb les fletxes. Per solucionar-ho vam haver de canviar la direcció d’en Swimi de «al voltant» a «esquerra/dreta».
  • Hi ha un problema que no hem pogut solucionar al 100%. Quan el tauró es menja a en Swimi, volíem que els 2 tornessin a la posició inicial. Això només passava quan el tauró tocava a en Swimi just al moment que aquest primer havia deixat de fer la instrucció «llisca en 2 segons fins a posició aleatòria».  Si el tocava mentre estava lliscant, no tornava a la posició inicial.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *