Espais maker, laboratoris ciutadans i robot FantasTIC

Abans de fer aquesta entrada hem navegat per la web del CitiLab. Ens hem centrat principalment en veure el seu projecte Edulab que té com a objectiu «fomentar l’ensenyament de la programació com a llenguatge transversal per entendre i relacionar-se amb la tecnologia i, a més, per desenvolupar el pensament crític i creatiu, tant en espais formals com no formals.»

A continuació disposeu de dos botons que us redirigirán a la web del CiliLab i a una llista de reproducció de Youtube per veure els projectes que cada escola ha dut a terme amb EduLab:

Projecte EduLab


El projecte EduLab de CitiLab demostra que realment es pot treballar el pensament computacional i la programació a l’aula i obtenir uns resultats òptims. És a dir, no només queda en la teoria l’essencialitat d’aquest aprenentatge per poder desenvolupar-se en la societat actual, sinó que demostren mitjançant activitats i projectes concrets els procediments que han seguit i els aprenentatges que ha dut a terme l’alumnat.

El pensament computacional i la programació, per ser relativament nou, sobretot perquè fa poc tems que gairebé tothom té a l’abast tecnologies diverses, fa que la societat sovint no comprengui la utilitat de treballar-ho a les escoles o bé ho interpretin com una disciplina molt difícil a l’abast d’enginyers. Una crítica que sovint s’ha fet al sistema educatiu és que no s’adapta a l’actualitat, i en part tenen raó, però projectes com el de CitiLab ens demostres que hi ha professionals que porten a les aules aprenentatges que permeten a l’alumnat comprendre i aprendre com funciona la tecnologia (que és un dels pilars principals de la nostra vida i ho seguirà sent durant molt de temps) i aplicar aquests coneixements a la seva realitat, sent així creadors i no només consumidors.

El que més he trobat interessant del projecte EduLab és la seva transversalitat. No estan utilitzant el pensament computacional o la programació pel fet d’aprendre-ho, sinó que apliquen aquests coneixements a altres àrees curriculars o bé per buscar respostes a problemes reals i significatius de l’alumnat, això últim és vital per mantenir la motivació per la tasca que s’està fent i fomentar la implicació en el projecte realitzat, obtenint així un aprenentatge significatiu i afavorint el seu rendiment acadèmic. El pensament computacional és una eina molt potent, que l’alumnat disposa per enriquir el seu procés d’aprenentatge aprofitant les tecnologies.

M’ha semblat molt bona idea utilitzar Scratch i altres entorns de programació per crear jocs que ajudin als infants a repassar o aprendre continguts del currículum. Com per exemple, l’escola Anselm Clavé amb el Sistema Solar.

Robot FantàsTIC

Trobo interessant la utilització del robot Fantàstic per dur a terme els aprenentatges de pensament computacional i programació. Crec que ofereix moltes possibilitats de personalització i adaptabilitat a cada cas. A més, el fet que es pugui imprimir en 3D fa que el seu cost disminueixi.
Veig que el robot Fantàstic és més obert que els robots que hem vist a classe. El primer, com he dit, permet una personalització més amplia i a més permet veure i modificar els components electrònics que el componen. En canvi, les funcions de robots com el Bee-Bot o Cubetto són més limitades, ja que es basen principalment en moviment. Amb Edison Robot trobaríem que comparteixen més característiques però segueix sent limitat, ja que no podríem afegir-ne de noves perquè la carcassa no ho permetria.

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *