Escola de Pensament Computacional


En aquesta cinquena entrada presentaré i reflexionaré sobre el projecte “Escola de pensament computacional” del Ministeri d’Educació i formació professional juntament amb INTEF (Institut Nacional de Tecnologies Educatives i de Formació del professorat) que es va iniciar el curs 2018/19 amb 700 docents i 14000 alumnes en tot el país. El Departament d’Educació de Catalunya s’ha subscrit recentment al projecte amb un conveni d’un any de vigència.

L’objectiu principal d’aquest projecte enfocat a Primària, Secundària i Batxillerat és oferir recursos i formació a docents sobre programació i robòtica per tal d’incorporar el pensament computacional a les aules tot el territori. A l’etapa d’educació primària, la primera edició (curs 2018/2019) es va centrar en programació amb Scratch recreant el projecte ‘Scratch Maths‘ que es va dur a terme al Regne Unit per treballar les àrees STEAM.
El curs 2018/2019 es va dur a terme la formació en línia a docents amb continguts relacionats amb robòtica i pensament computacional. També a analitzar com afecta l’ús del pensament computacional en els continguts curriculars.

Trobo que és un projecte molt oportú de dur a terme, ja que ofereix ajuda als docents que no tenen els coneixements previs necessaris per incloure el pensament computacional en la seva tasca docent. És necessari que es desenvolupin aquestes capacitats perquè vivim rodejats de tecnologia i hem de poder interactuar i crear amb aquesta per no ser solament espectadors. A més, la Unió Europea avisa que en un futur seran de vital importància llocs de feina especialitzats. Per això es va redactar el Pla d’acció d’educació digital dins l’Espai Europeu d’Educació 2025. Segons Intef, durant el primer any del projecte es va demostrar que l’alumnat que havia participat va desenvolupar millor la competència matemàtica que infants que havien participat en altres tipus d’activitats. Pots veure l’informe complet de l’anàlisi dels resultats d’aquest projecte AQUÍ.

A continuació insereixo un vídeo reportatge de Televisió Espanyola que explica l’experiència d’haver implementat aquest projecte i l’explicació de diferents experts sobre la importància de treballar el pensament computacional:

El curs actual 19/20 el projecte s’ha encarat a la intel·ligència artificial establint tres nivells (un per a cada etapa educativa):

  • Nivell 1


    Projecte enfocat a infantil i els tres primers cursos de primària que té com a objectiu treballar la programació sense endolls per tal de familiaritzar-se amb la IA.

  • Nivell 2


    Per als tres últims cursos de primària i els dos primers cursos de l’ESO. Enfocat a què l’alumnat sigui conscient de la intel·ligència artificial que utilitza en el seu dia a dia, reflexioni sobre la seva importància i que sigui capaç d’iniciar-se en creacions pròpies.

  • Nivell 3


    Destinat a 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i FP. Els objectius són els mateixos que al nivell 2 tot i que s’enfocarà per a poder desenvolupar aplicacions per a dispositius mòbils amb tecnologia d’IA.

Pots accedir als recursos que ofereix INTEF per treballar el pensament computacional fent clic en el següent botó:

Referències utilitzades

0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *